ZGRADA MESNE ZAJEDNICE U BAČKOM JARKU UTVRĐENA ZA SPOMENIK KULTURE

 

Na predlog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, a nakon postupka u kom su učestvovali Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo kulture i informisanja, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o utvrđivanju zgrade Mesne zajednice Bački Jarak u Bačkom Jarku za spomenik kulture ("Sl. glasnik RS", br. 95/2021)!

Ovim je uspešno i u korist nasleđa okončana etapa višegodišnje saradnje Pokrajinskog zavoda i Opštine Temerin na očuvanju ove zgrade značajne u istorijskom, arhitektonskom i funkcionalnom smislu za Bački Jarak.

Zgrada na centralnom mesnom trgu, na adresi Novosadska 86, projektovana je kao Opštinski dom i sagrađena 1904. godine. Javnu funkciju sačuvala je do danas, i u njoj su smeštene kancelarije Mesne zajednice Bački Jarak, Mesne kancelarije Bački Jarak, biblioteka i svečana sala – čitaonica.

Status spomenika kulture zgrada je dočekala u starom sjaju – tokom jeseni izvedeni su radovi na restauraciji fasada i ograde. Uz obnovljeni krov na kom su radovi izvedeni 2015. godine, završena je sveobuhvatna restauracija spoljašnjosti po projektu koji je 2013. izradio Pokrajinski zavod (odgovorni projektant d.i.a. Rastko Vlajković). Naručilac radova bila je Opština Temerin, a izvođač Arhikom DOO Novi Sad. Predstojeći radovi na adaptaciji enterijera unaprediće korišćenje objekta i na najbolji način obeležiti godinu u kojoj je i formalno prepoznat i utvrđen značaj centralne jaračke građevine.oktobar 2021.