ODRŽANA PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova"

Dana 15. i 16. maja 2014. godine u Sremskim Karlovcima, održana je Prva međunarodna konferencija na temu "Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova" u organizaciji Opštine Sremski Karlovci, kao i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina.

Cilj međunarodne konferencije je bio da se pokuša definisati pojam "istorijskog grada" kao jedne vrste graditeljskog nasleđa i da se započne razgovor o brojnim problemima sa kojima se suočavaju istorijski gradovi u uslovima savremenog života.

Očekujemo da će rezultati Prve međunarodne konferencije predstavljati značajan doprinos odgovornom i profesionalnom razmišljanju o očuvanju istorijskih gradova, s obzirom da Sremski Karlovci predstavljaju inspirativni okvir za održavanje ove konferencije.

Velika posećenost i interesovanje učesnika tokom trajanja konferencije su nam pokazali da je ideja organizacije i održavanja ovakvog skupa na ovu temu veoma korisna i neophodna stručnoj i kulturnoj javnosti Sremskih Karlovaca, ali i drugih gradovau zemlji i regionu.

Konferencija je protekla u veoma pozitivnoj i radnoj atmosferi, a pored učesnika iz Srbije, na konferenciji su učestvovali i uvaženi stručnjaci iz Italije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Zanimljive diskusije obeležile su svaku sesiju i pokazale su veliko interesovanje svih učesnika konferencije kao i želju da se temi pristupi interdisciplinarno i iz različitih aspekata.

Očekujemo da konferencija postane tradicionalna manifestacija i da bude prepoznatljiva stavka u kalendaru strukovnih redovnih dešavanja u regionu, ali i Evropi. Želimo da se na taj način obezbedi kontinuitet teme i naučne diskusije, i doprinese očuvanju, unapređenju i afirmaciji istorijskih gradova na nacionalnom i međunarodnom nivou.

 

Organizatori konferencije 2014

Autori radova i teme 2014

Zaključci sa konferencije 2014