Novi projekat u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina uzeo je učešće kao partner u relizaciji 2. faze konzervatorskih radova na srednjovekovnim manastirima Arača i Gradina Dombo u Rakovcu i aplicirao, zajedno sa ostalim partnerima: Muzejom Vojvodine, Turističkom organizacijom Vojvodine i Upravom muzeja oblasti Bač Kiškun iz Mađarske na treći poziv IPA prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske koji je raspisan 2012. godine.
Zajednički projekat pod nazivom Edict prihvaćen je od strane Nacionalne agencije za razvoj iz Budimpešte. Ukupan budžet određen za celokupan projekat iznosi 300.000 eura.
Planirani program Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika obuhvata nastavak konzervatorskih radova:
- na rekonstrukciji i prezentaciji ostataka zidova gotičke crkve u manastiru Dombo, sa prezentacijom i dela ostataka iz rimskog perioda,
- početak konzervatorskih radova na graditeljskoj strukturi bazilike Arača- čišćenje, konzervacija, restauracija i zaštita kamenih stubaca unutar bazilike, od kojih su dva originalna a četiri su rekonstruisana 1975. godineBudžet Pokrajinskog zavoda za realizaciju dva konzervatorska projekta iznosi oko 60.000 evra. Na realizaciji projekta su angažovani direktor, kao menadžer projekta, jedan arhitekta kao vodeći projektant, jedan arhitektonski tehničar radi beleženja rezultata i novih otkrića tokom izvođenja radova, jedan službenik računovodstva.
Opština Novi Bečej se uključila u realizaciju ovog projekta učešćem u delu obezbeđenja uslova za rad na Arači koja se nalazi u ataru, van naseljenog mesta.
Kroz realizaciju ovog programa dovršili bi se radovi na rekonstrukciji i prezentaciji ostataka romaničke i gotičke crkve u manastiru Dombo i stvorio sadržaj za posete turista. Na bazilici Arača bi započeli radovi na restauraciji delova bazilike, a čišćenjem, restauracijom i zaštitom monumentalnih središnjih stubaca unutar crkve znatno bi se poboljšalo stanje kamenih delova konstrukcije i podigle ambijentalne i arhitektonske vrednosti ovog objekta te bi i turisti i vernici postali svesniji lepote i veličine ovog spomenika i mesta.
Realizacija projekta počela je 1.3.2013. i traje 15 meseci