BAČ - USPEŠNO OBELEŽENI DANI EVROPSKE BAŠTINE 2014.

 

Dani evropske baštine po 11. put su obeleženi u opštini Bač. Ovo je, koliko je nama poznato, jedini grad pored Beograda koji je više od jedne decenije posvećen negovanju vrednosti koje propisuje Savet Evrope . Od samog početka 2003. godine ustanovljena je programska šema sa ciljem da se istaknu vrednosti lokalne kulture koja daje svoj doprinos kulturi Srbije, ali i regiona srednje i jugoistočne Evrope (Etno sabor, Etno pijaca , podizanje svesti o vrednosti nasleđa, programi za decu...)

Fond „Vekovi Bača“ je u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin doprineo kvalitetu obeležavanja Dana evropske baštine 2014. sa nizom aktivnosti (između ostalog predsednica Organizacionog odbora je dr Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda, koja je i predsednica Upravnog odbora Fonda). Pored aktivnog učešća u formiranju programa manifestacije, najveći doprinos ove dve institucije je dat kroz okrugli sto „ Kulturni predeo – prilika za ekonomski razvoj baziran na kulturnom i prirodnom nasleđu“. Bio je to značajan događaj i zbog činjenice da je okrugli sto održan u budućem Edukativnom centru u podrgađu, koji je izgrađen kao posebna aktivnost projekta „Vekovi Bača“. U uvodnim obraćanjima i prezentacijama učestvovali su eminentni stručnjaci, a ovaj događaj pratili su brojni gosti ( predstavnici državne uprave i lokalnih samouprava, koji su zainteresovani za temu ekonomskog razvoja, konzervatori, saradnici).

Bila je zapažena i izložba na temu „170 godine zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji“, koju je priredilo Društvo konzervatora Srbije“ povodom ovog značajnog jubileja. Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Pokrajinski zavod održali su radionicu „Mali svet nasleđa“, koja je omogućila deci da se upoznaju sa radom na mikroskopu u naučnoj kapsuli „HEROMAT“. Posebnu radost deci su priredili i „Vitezovi zelenog barjaka“ iz Novog Sada, koji su ih u istorijskom ambijentu tvrđave obučavali srednjovekovnim borbama. Naravno, vladalo je i veliko interesovanje za posetu donžon kuli.

Uveče je u crkvi samostana održan izuzetno uspešan i posećen koncert duhovne muzike Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i horova „Zvony“ iz Selenče i „Neven“ iz Bača“ (dirigent J. Suđi), a koji je otvorio Majkl Devenport, ambasador EU u Srbiji.

Pored navedenih aktivnosti, u dobro koordiniranoj organizaciji velikog broja učesnika (Turistička organizacija, osnovne škole, opštinske službe, Direkcija i dr.) održan je i tradicionalni Etno sabor, sa dečjim folklornim ansamblima u jutarnjem programu i sa odraslima koji su se predstavili igrom i pesmom u popodnevnom delu programa. Takođe, tradicionalno, sabor je pratila i Etno pijaca, koja je ove godine imala najveći broj učesnika od kada se ova manifestacija obeležava u Baču. Vredno je istaći da su se ove godine značajnije angažovali mladi, kroz organizaciju dela programa na tvrđavi i okrugli sto „Uloga i doprinos mladih procesu ekonomskog razvoja“.

Svoj doprinos kroz volonterski rad dali su i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bača i lovačka društva iz opštine Bač, koji su pripremili lovački kotlić za sve učesnike i goste. Na kraju, sve je završeno dobro posećenim rok koncertom na tvrđavi, što je takođe tradicija, kao i vatromet koji obasja stare zidine i raspoložena lica publike.

Dani evropske baštine 2014. ostaće zapamćeni po raznovrsnosti i kvalitetu programa, velikoj posećenosti, dobroj organizaciji i atmosferi, kao i lepoj poruci koju je ova sredina uputila u pravcu rešenosti da sačuva i neguje svoje nasleđe, koje istovremeno pripada i evropskom nasleđu.

 

Program manifestacije pdf.

 

Program Okrugli sto pdf.