3D IZLOŽBA "KAKO OČUVATI I KORISTITI KULTURNO NASLEĐE:
DESET GODINA RAZVOJNOG PROJEKTA INTEGRATIVNE ZAŠTITE VEKOVI BAČA"

 

Medija centar "Odbrana" postavio je na svoj sajt 3D izložbu "Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe: deset godine razvojnog projekta integrativne zaštite Vekovi Bača". Izložbe traje do srede 19 .07. 2017...požurite da je posetite uživo!

3D IZLOŽBA

 

Takođe vas pozivamo na treći, poslednji u nizu forum "Konzervatorski problemi kao podsticaj za nove naučne doprinose", koji vode Dejan Radovanović i prof. dr Janja Ranogajec. Očekujemo vas, biće dosta toga zanimljivog da se čuje i vidi o tome šta su Pokrajinski zavod i Laboratorija za ispitivanje materijala u kulturnom nasleđu zajedno uradili na očuvanju kulturnog nasleđa.

 

ODRŽAN DRUGI FORUM U OKVIRU IZLOŽBE „KAKO OČUVATI I KORISTITI KULTURNO NASLEĐE“
NA TEMU „DIFUZNI MUZEJ U KULTURNOM PREDELU“

 

Forum, koji se bavio još jednom veoma aktuelnom temom „Difuzni muzej u kulturnom predelu“ otvoren je pozdravnom rečju Jelene Knežević, iz Medija centra „Odbrana“, koje je podsetila na istorijat Ratničkog doma i na razvoj ideje o osnivanju muzeja i galerije. Usledilo je uvodno obraćanja medijatora prof. dr Dragana Bulatović, koje je praćeno snimcima Tvrđave Bač, napravljenim iz vazduha, posvedočilo osobenost ovog vojvođanskog ravničarskog predela i opravdanost primene difuzne muzealizacije; i dr Gordane Mitrović, koja je ukazala na dugi kontinuitet u razumevanju sadajstva zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa u Srbiji i na izradu Predlogu pravilnika o kriterijumima za identifikaciju predela i načina procene njihovih značajnih i karakterističnih obeležja. Usledila je živa diskusija u kojoj su između ostalih učestvovali: prof. dr Jasminka Cvejić, dugogodišnji borac za primenu Evropske konvencije o predelu, Dušan Đurić, autor promotivnog filma „Prelepi Bač“, prikazanog u okviru foruma, Dejan Radovanović, dr Mirjana Đekić, ukazujući na osetljivost narodnog graditeljstva, dr Daniela Korolija Crkvenjakov, dr Slavica Vujović, Milorad Stanojević, kapetan korvete i Milorad Popov. U spontanom isticanju postignutog u okviru Vekova Bača i brojnih problema, poput nepostojanja kulturnog predela kao vrste kulturnog nasleđa u zakonodavstvu Srbije, nepostojanja jedinstvenog informacionog sistema za nasleđe, nedostatka stručnjaka i odgovarajućeg obrazovanja, ipak je nadvladala pozitivna energija filozofije malih koraka, istrajnosti, posvećenosti i umrežavanja, čineći diverziju neprestanom čekanju boljih uslova delovanja – kroz stvoranje okvira za očuvanje nasleđa. A kulturni predeo je svakako pravi okvir u kome se taj iskorak može i desiti ...

 

Prateći program izložbe „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe: deset godina razvojnog projekta integrativne zaštite Vekovi Bača“ odvija se po utvrđenom planu i sa puno lepe energije i sinergije. Dosadašnja dva foruma, dva vođenja i dve dečje radionice pokazale su da postoji interesovanje u javnosti za temu o kojoj govori izložba, ali i da su se oko nje okupili različiti učesnici – od konzervatora, heritologa, šire stručne i naučne zajednice, do predstavnika Ministarstva odbrane, ljubitelja nasleđa, predškolske ustanove Majski cvet ...
U ovim programima nesebično se zalaže tim Centra za heritologiju i muzeologiju, na čelu sa prof. dr Draganom Bulatovićem, tokom kojih su se Mina Lukić i Andrija Kadić, pored vođenja dečjih radionica okušali i kao tumači izložbe, što su svakako učili i od Dejana Radovanovića, koji svaki put obogati vođenje novim aspektima, ili načinom na koji ih interpretira, okružen izloženim.

Fotografije najbolje svedoče o atmosferi, pobuđenoj pažnji i o trudu u realizaciji:

- prve (6.7.2017.) i druge dečja radionica (13.7.2017.) "Budi i ti vitez - napad i odbrana u srednjovekovnoj tvrđavi"

- prvog (5.7.2017.) i drugog stručnog vođenja (12.7. 2017.)

 

 

ODRŽAN PRVI OD TRI PLANIRANA FORUMA U OKVIRU IZLOŽBE „KAKO OČUVATI I KORISTITI KULTURNO NASLEĐE“ U DOMU VOJSKE SRBIJE U BEOGRADU

 

U utorak 4. jula 2017. sa početkom u 11 sati održan je prvi od tri planirana foruma u okviru izložbe „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe: deset godina Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa Vekovi Bača“. Za ovaj forum je izabrana aktuelna tema „Rehabilitacija kulturnog nasleđa – studija slučaja Franjevački samostan u Baču“. Nakon uvodnog obraćanja moderatora prof. dr Milana Popadića i dr Slavice Vujović usledila je diskusija u kojoj su učestvovali: Svetlana Đukić, Estela Radonjić Živkov i prof. dr Dragan Bulatović. Iznet je stav da se od Vekova Bača očekuje da iznedre primenljiv model upravljanja i održivosti konzervacije i saradnje sa lokalnom zajednicom – zapravo da postane prepoznatljiv model rehabilitacije kulturnog nasleđa.

 

OTVORENA IZLOŽBA „KAKO OČUVATI I KORISTITI KULTURNO NASLEĐE – DESET GODINA RAZVOJNOG PROJEKTA INTEGRATIVNE ZAŠTITE NASLEĐA VEKOVI BAČA“
U DOMU VOJSKE SRBIJE U BEOGRADU

 


U petak, 30. juna u 13.00 sati
u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, Braće Jugovića 19, Beograd, Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju, evropske integracije u oblasti kulture svečano je otvorila izložbu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – deset godina Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa Vekovi Bača, koja je svoje prvo pojavljivanje u javnosti imala u Galeriji Matice srpske (15.7-17.10.2016). Izložbu u Beogradu su podržali Galerija Matice srpske, Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Centar za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Fond „Vekovi Bača“, Bač, uz nesebično zalaganje domaćina Medija centra „Odbrana“.

 

Ali, pre ovog otvaranja bilo je dosta aktivnosti i uloženog truda. Urađen je prateći materijal – domaćin izložbe, Medija centar „Odbrana“ je uradio dizajn kataloga, elektronskih pozivnica, plakata i velikog banera, koji prilažemo. Potom se taj veliki baner našao na fasadi Doma Vojske Srbije, što nas čini posebno ponosnim!

Na Vidovdan, 28. juna 2017. usledilo je prenošenje izložbe iz depoa Galerije Matice srpske u Novom Sadu u Veliku galeriju Doma Vojske u Beogradu. Po panoe i eksponate je došao kamion u pratnji vojne policije, a sve je to teklo pod budnim okom Vesne Mijatović Vujić. Pridodati su i novi eksponati iz Galerije Matice srpske (kopije fresaka Hristofora Žefarovića), ali i jedan veoma vredan fragment kamene plastike iz 13. veka iz Bača, pozajmica iz Muzeja Vojvodine. O tome da sve prođe kako treba brinuli su Peđa Topć iz Zavoda i Darko Despotović iz GMS. U ovoj fazi zaista je bilo zadovoljstvo osećati se delom tima i institucija koje lepo sarađuju...

 

Postavljanje izložbe u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u četvrtak 29. juna 2017. bilo je posebno zadovoljstvo. Našavši se u potpuno drugačijem prostoru, od sale 20. veka u Galeriji Matice srpske, koji je integralan i kao takav pogodan za koncept kontinuiteta priče, odlučeno je da se doprinosi Vekova Bača predstave u većem prostoru sa belim zidovima i u manjem prostoru sa crnim zidovima – kao primarne i izvedene aktivnosti.

Uvod – O Pokrajinskom zavodu i prethodnim aktivnostima na istraživanju i tehničkoj zaštiti.
Prva celina – vrednosti nasleđa, pristup i Tvrđava Bač
Druga celina – Tajna večera – manastir Bođani i Franjevački samostan u Baču
Treća celina – kult Bogorodice i spašavanje freskoslikarstva Hristifora Žefarovića
Prostor sa crnim zidovima: nauka, popularizacija, lokalna zajednica i difuzna muzealizacija

 

OTVARANJE IZLOŽBE NAJAVIO JE "DNEVNIK"

 

 

Samo svečano otvaranje 30. juna 2017. je bio događaj koji će se dugo pamtiti. Početak života izložbe obeležile su lepe reči govornika: Asje Drače Muntean, pomoćnice ministra kulture za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulture (koja je otvorila izložbu), kapetana bojnog broda Petra Boškovića, načelnika za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, dr Nebojše Kuzmanova, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Iako je bio izuzetno topao dan, publika je bila brojna i veoma reprezentativna. Među fotografijama, koje verno svedoče o događaju nalaze se i one koje su nam ustupili iz Medija centra „Odbrana“, na čemu se zahvaljujemo.
Događaj su zabeležili u izveštajima i prilozima TANjUG, RTS 1 – Kulturni dnevnik i Medija centar „Odbrana“, Večernje novosti, a prati se i kroz društvene mreže.

 

IZVEŠTAJ "TANJUGA"

 

"KULTURNI DNEVNIK" RTS-A

 

MEDIJA CENTAR "ODBRANA"

 

"VEČERNjE NOVOSTI"

 

Nakon otvaranja i posluženja u salonima, zajedno sa kulinarskim specijalitetima iz Didine kuće u Baču i članovima KUD-a „Mladost“ iz Bača, obučenim u narodnu nošnju, usledilo je prvo stručno tumačenje izložbe. Vođenje je započelo obraćanjem autorke, da bi se potom uključivali redom kako to nalaže postavka: Nebojša Stanojev, arheolog; Dejan Radovanović, istoričar umetnosti; Olivera Brdarić konzervator slikar, prof. dr Janja Ranogajec, tehnolog, prof. dr Dragan Bulatović, istoričar umetnosti i Vesna Glavočević ispred Fonda „Vekovi Bača“.

 

U utorak 4. jula 2017. sa početkom u 11 sati održan je prvi od tri planirana foruma u okviru izložbe „Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe: deset godina Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa Vekovi Bača“. Za ovaj forum je izabrana aktuelna tema „Rehabilitacija kulturnog nasleđa – studija slučaja Franjevački samostan u Baču“. Nakon uvodnog obraćanja moderatora prof. dr Milana Popadića i dr Slavice Vujović usledila je diskusija u kojoj su učestvovali: Svetlana Đukić, Estela Radonjić Živkov i prof. dr Dragan Bulatović. Iznet je stav da se od Vekova Bača očekuje da iznedre primenljiv model upravljanja i održivosti konzervacije i saradnje sa lokalnom zajednicom – zapravo da postane prepoznatljiv model rehabilitacije kulturnog nasleđa.